Zamyšlení nad kurzy GTac…

Přátelé a kamarádi…

myslím, že je třeba připomenout, jaký směr projekt GTac vůbec sleduje…

Diskutovaný způsob střelby a obsah mnou vedených kurzů se opírá o čistě sportovní odvětví, které vzniklo (jak jinak než) ve státech a jmenuje se Precision Rifle Series.

Obrovskou popularitu, jakou tento sport má, bychom jim mohli závidět a závidíme. Jedná se o seriál rychlých, dynamických závodů s odstřelovací puškou, kdy je střelec nucen řešit různorodé položky “v” anebo “po” zátěži a na čas. Jednotlivé situace jsou vždy definovány – počtem terčů, vzdálenostmi (většinou v rozsahu 0-900m), počtem ran, prostorem pro polohu anebo překážkou, která střelce omezuje a kde musí střelec zaujmout nestabilní polohu, aby cíle zasáhl a stage splnil…

Tedy závodníci jsou vedeni k tomu, aby improvizovali a z každé unikátní situace “vytřískali” maximum pro přesný zásah v krátkém čase…

Jinými slovy a velmi zjednodušeně lze říci, že to lze vzdáleně přirovnat k IPSC pro kategorii odstřelovacích pušek.

Je to čistý sport, zábava, radost… ne profese a “fušování” kolegům odstřelovačům do řemesla…

To přenechám jiným společnostem, kterých je poslední dobou jako hub po dešti a snaží se v šíření profese snipera dělat pro veřejnost maximum.

Osobně jsem kurzanty nikdy nevedl, nevedu a nikdy vést nebudu k tomu, aby se zabývali čistě prací odstřelovače, ale vždy jsem je vedl, vedu a vést budu k tomu, aby věděli jaké jsou u nás možnosti střelby, výbavy, jak sestavit a nastavit zbraň, optiku, aby znali základní pojmy z balistiky, věděli o MOA/MRAD a měli dostatek informací k tomu, aby sami sebe dokázali v přesné střelbě někam posouvat…

A v neposlední řadě ještě dostanou šanci si zastřílet tak, jak nikde jinde 🙂

Rád bych také řekl pár slov ohledně mé maličkosti, která dle některých jazyků “nikdy nikde nebyla a má vše jen načtené atd.”

Střelbou se zabývám zhruba od roku 2003. Střelbou z pušky s optikou někdy od roku 2005 a od roku 2010 jsem pořádal “jiné závody” (rychlost, omezení polohami, časem, vysokým počtem ran za  krátký čas atd.) pro malorážné střelce. Na přání kamarádů střelců jsem se nechal v roce 2014 “ukecat” do pořádání kurzů, z čehož postupem času vznikl GTac.

Takže odkud se berou ty znalosti, zkušenosti a teorie, o kterou se dělím se střelci na mých trénincích či kurzech?

Tématiku přesné střelby, teorii a praxi řeším, studuji, překládám anebo porovnávám skoro po celou dobu, co střílím. Za tu dobu jsem vyzkoušel opravdu mnoho technik, výbavy (několik desítek zbraní a také optik či příslušenství) od těch základních, až po profesionální či určené ozbrojeným složkám. Pokud čas dovolil, vždy jsem se snažil se prakticky posouvat dál a hledat nové, anebo ověřovat ty staré či méně známé techniky střelby. Jsem aktivním členem několika zahraničních fór se zaměřením na přesnou střelbu, z jejichž diskuzí, zkušeností střelců a praktických rad se dá načerpat asi nejvíc. Během mé aktivní služby jsem měl tu možnost spolupracovat s několika zahraničními speciálními jednotkami, se kterými si bylo co říci a co probrat (ať už techniku anebo praktické rady). Ale ano, nikdy jsem nezastával post či funkci jakéhokoli odstřelovače a nikdy jsem neabsolvoval žádný oficiální kurz odstřelovače u ozbrojených složek (upřímně, kdo z civilních střelců u nás ano 😀 ).

Maskování, plazení a plížení jsem si užil v AČR dost, takže to jde (a vždy půjde) mimo mne a z mého pohledu nevidím důvod, proč toto tlačit střelcům u nás, když to stejně z 99% na žádných veřejných závodech nevyužijí.

A ohledně teorie? Nemyslím si, že bych měl mezery v základních pojmech balistiky, techniky či praktických věcech, jako jsou MOA/MRAD atd., které vám zbydou po tom, co z osnovy kurzu pro odstřelovače vyřadíte “zbytečnosti” jako ono maskování, plížení a taktické věci z profese.

Vždy mne zajímala přesná střelba “v” anebo “po” zátěži. Kdy se nerozhoduje díky ceně výbavy, abnormální přesnosti či skillu a dovednostem v hejkalu.

Proto se mi zalíbila podoba Precision Rifle Series, která u nás nemá obdoby a která dle mých dosavadních zkušeností střelce baví a kteří by ji velmi rádi praktikovali. Již roky se snažím vymýšlet nové dynamické položky, typy a styly střelby na definované cíle, které by donutily střelce aktivně přemýšlet a také střílet zásadně jinak, než doposud.

Co se týče mých dalších vizí a plánů do budoucna – slovo dalo slovo a na papíře začíná vznikat podoba uceleného vzoru/mustru stavby tréninku či soutěže, která by byla společná tomuto odvětví střelby. Zájem a snahy jsou i ve Francii či Nizozemí, kde se také pár nadšenců snaží o něco podobného.

Konzultace samozřejmě neprobíhají jen mezi námi, ale povedlo se mi navázat kontakty s několika z předních střelců Precision Rifle Series, kterým se naše snahy líbí a kteří dokáží přimhouřit oko nad našimi omezenými možnostmi střelby (legislativa, střelnice atd.) a velmi ochotně poskytli rady a jejich zkušenosti.

Neustále se mi rozšiřuje “portoflio” položek a návrhů, jak by to mělo vypadat. Současně (dle očekávání) vzrůstá aktivita a snaha střelců spolupracovat, abychom dali dohromady materiál a zařídili i jiné potřebné věci do zázemí střelnice.

Tolik k naší, snad společné, budoucnosti kolem tohoto typu střelby.

Ještě jednou bych rád připomenul, že jakákoli spojitost či podobnost s profesí odstřelovače či snipera je pouze čistě náhodná a vesměs je spojená s neinformovaností či cíleným opomíjením faktů, proč a za jakým účelem projekt GTac vznikl. Doufám, že vám tento článek trochu otevřel oči a velmi rád vás uvidím u mne na kurzu, tréninku anebo klidně i u kofoly někde v hospodě 😀

A jak ta “pravá” PRS vypadá vám mohou přiblížit následující videa.

 

Martin 

Autor: Martin / GTac.cz
Foto: Google / Precision rifle Series