Jak nejsnáze začít…

Vážení střelci, kamarádi či zájemci o přesnou střelbu z pušky s optikou.

Tento článek jsem kdysi napsal pro web Taktické malorážky na základě často se opakujícího dotazu “Kde, jak a s čím nejlépe začít svou střeleckou kariéru”.

I dnes je tento dotaz stále nejčastější. Tak proč jej nepřipomenout? 😀

Jako vždy bych vám chtěl předem říci, že řádky níže jsou můj osobní názor a můj pohled na danou problematiku a nikoli veřejně uznávané dogma, či 100% pravda.

Toto téma je složité již samo o sobě a nelze se zavděčit všem a hlavně ke každému je třeba zaujmout individuální přístup a nepaušalizovat.

Ale i tak se vám zde budu snažit velmi krátce popsat základní rozhodovací mechanismy, které by vám mohly pomoci v prvních krůčcích ke splnění vašeho střeleckého snu 🙂

 

Hlavně mít jasno

Valná většina zájemců o přesnou střelbu, se kterými jsem přišel do řeči, pronesla dříve či později onen kouzelný výraz: “odstřelovač” 🙂 Je to takové zakleté slovíčko, či bludný kořen a hned vám řeknu proč.

Díky své profesi jsem za ta léta přišel do styku (u nás či v zahraničí) se spoustou zajímavých lidí, vojenských specializací a profesionálů z mnoha světoznámých jednotek (ať už speciálů nebo “obyčejných” pozemáků, dříčů). A jak to tak bývá, tak se u limonády tlachá a drbe a o čem jiném, než o práci, která nás baví. Sám jsem musel za ty roky silně přehodnotit svou vizi “borce se snajperkou”. Tím chci říci, že všeobecně známý pojem, profese odstřelovače, je vysoce specializovaná, komplexní a náročná práce. Nikoli “pouhé” ležení za zbraní a čekání na daný okamžik.

Vím o čem mluvím, protože i mne “dokopala” k přesné střelbě tato vize akčňáka s dlouhou puškou 🙂

Bohužel nabídka akčních soutěží je omezena, i když se blýská na lepší časy. Ať si říká kdo chce, co chce, většina soutěží u nás nemůže v rámci dostupných možností nasimulovat střeleckou práci odstřelovače. Všechny jsou to stále jen amatérské zábavné soutěže v “Horní-Dolní”, pořádané nadšenci do tohoto druhu střelby, kteří tomu v dobré víře věnují svůj čas a mnohdy i prostředky.

Proto doporučuji přistupovat k celému “problému” s otevřenou hlavou. Tak, že přesná střelba s optikou je v první řadě zábava, možnost jak zrelaxovat od náročných dnů a hlavně způsob, jak se obklopit stejně “prdlými” lidmi, kteří se mohou stát doslova kamarády ve zbrani. Prostě a jednoduše – hra pro velké kluky 🙂

Nedoporučoval bych přístup, kdy hledáte přesnou simulaci odstřelovačské profese. Pokud rozumíte a vidíte do této zajímavé tématiky více, budete na většině soutěží u nás velmi zklamaní, neboť zcela jistě nenajdete to, co jste hledali.

Sám jsem si tímto zklamáním prošel a dlouho jsem hledal, kam se najednou podít a orientovat se dále a hlavně, co mám a co lze od tohoto druhu střelby v reálu u nás vlastně očekávat.

Mnoho lidí se doslova “urve ze řetězu”, nakoupí mnohdy drahou výbavu a najednou zjistí, že vlastně šlápli zcela vedle. Potom velmi často následuje boom inzerátů na různých střeleckých bazarech, podobného znění jako: “Prodám komplet na MaO/VeO, téměř nestřílený…”

Proto se vám budu v řádcích níže snažit naznačit takovou jednodušší cestu, která vás snad navede tím správným směrem. Dá vám nějaký podnět k zamyšlení a třeba vám i pomůže ušetřit čas, peníze a hlavně nervy.

 

Jak na nákupní horečku

Tato pasáž bude čistě subjektivní, založená na mých zkušenostech a mém zaujatém pohledu na věc. Na vás je si z toho vzít pár postřehů k zamyšlení.

Zcela jistě uznáte, že každý má jiné možnosti, jiné priority a každému “stačí” zcela něco jiného. Proto zde nastíním pouze pár úvah, které by měly vést k zamyšlení, ale jejichž výsledek si každý bude muset odvodit sám, dle svých potřeb.

Nelze říci jednoznačně: “Tohle je to nejlepší, tohle kupte!”. Nejsem zastáncem tohoto způsobu, neboť nabídka se neustále mění. Stejně tak ceny sestav a příslušenství a navíc každý střelec má jiný cenový strop a tedy je nutno přistupovat ke všem individuálně a “pokecat” v rámci danému jedinci dostupné výbavy.

Pokud pokukujete, jakou výbavu nakoupit, co je nejlepší kompromis anebo co vám “stačí”, věnujte prosím váš čas řádkům níže.

Zde bude následovat výčet jistých možností, jak se “urvat” či postupovat rozumně a logicky s ohledem na vynaložené prostředky.

 

Takže váš přístup navrhuji rozdělit do následujících případů (řazeno od nejdražší po nejekonomičtější variantu):

1/ Varianta – “Mám jednoduchý styl – spokojím se jen s tím nejlepším”

Je jasné, že tato varianta očividně vypadá jako nejdražší, ale kupodivu může vyjít i jako nejjednodušší a zároveň nejlevnější. Hned vysvětlím proč.

Pokud jste jedinec finančně zabezpečený a váš měšec je bezedný, nemusíte číst dále – stačí se pouze informovat u odborníků (ne vždy to znamená u prodejců), co je zrovna “IN”. Pokud jste střelec, který to se sportovní střelbou myslí zcela vážně a ví, že jej to hned neopustí a že se tomu bude věnovat se zápalem, možná je to varianta i pro vás.

Uvědomme si, že sestava postavená z těch nejkvalitnějších komponent v daném oboru je doopravdy to nej, co může člověk chtít. V mnoha případech nedosáhne střelec kvalit zbraně a je pouze tím jediným, nejslabším článkem celku.

Z druhé strany si však musíme uvědomit, že zde vynaložené investice jsou konečné 🙂 Tedy máte TOP a nemusíte vynakládat žádné prostředky na “vylepšování”, které bývá většinou cesta dlouhá, strastiplná a hlavně zbytečně nákladná.

Takže výsledek je jednorázová suma, která se může dobrat závratných výšin (řádově třeba přes 100tis Kč za sestavu), ale která se již nebude zvyšovat.

Bohužel pokud se “urvete” a skočíte do toho rovnýma nohama a přestane vás střelba bavit, připravte se na zhruba 50-60% ztrátu vašich nákladů, protože taková sestava je téměř neprodejná 🙁

2/ Varianta – “Koupím něco na začátek a když mne to začne bavit, koupím lepší”

Tato varianta vypadá jako nejlepší a nejekonomičtější cesta, ale opak může být pravdou. Znáte rčení “Nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci”?

Dává vám to jistý pocit ušetřených peněz, ale může vás to dostat do nepříjemné pozice. Buď jste “držák” a tuto sestavu se snažíte neustále vylepšovat a hnát za hranice jejích možností. Anebo, ve snaze koupit lepší komplet, budete nuceni “levnou” sestavu s velkou ztrátou prodat a věřte, že za “nákupku” to nikdy nikdo nekoupí.

Člověk opět ztrácí kolem 50% nákladů a navíc musí investovat znovu – do lepší či sofistikovanější výbavy, kterou si postupem času zcela jistě vyhlédne. A ta se tím pádem prodraží…

Dalším problémem se dle mého soudu jeví to, že s něčím, co vám “stačí” vás přesná střelba nikdy bavit nezačne! Sami musíte uznat, že když nedokážete trefit vrata od stodoly (popřípadě střílíte kulovnicí jako z brokovnice), tak se kouzlo přesné střelby nekoná a shledáváte tento sport jako vaši slepou uličku 🙁 A opět ztratíte na prodeji sestavy “na plechovky”…

3/ Varianta – “Nechám si online poradit na fórech a internetových diskuzích”

Zde se konečně dostáváme někam, kde to začíná dávat smysl pro valnou většinu z nás.

V první fázi je třeba ukočírovat svou dychtivost a nedat hned na prvotní názory a rady. Často je otázka dostatečného sběru informací časově velmi náročná a může vám zabrat několik dní, týdnů či měsíců. A ještě při tomto “online vztahu” riskujete, že stejně šlápnete vedle.

Nicméně, pokud se vám nahromadí velké množství stejných, či podobných informací, tak jste na správné cestě a je velmi pravděpodobné, že se dané rady zakládají na pravdě. Ale stále to chce být obezřetný a nenechat se zviklat názory jednotlivce nebo jen jedné úzce specializované skupiny. Nejlépe si všechny rady čtyřikrát ověřit v nezávislých zdrojích (hlavně ty, co vám zde dávám já 🙂 ).

4/ Varianta – “Nechám si naživo poradit na závodech či setkáních střelců”

Tuto variantu považuji za zcela nejlepší řešení. Šetří vaše peníze, do ničeho vás to netlačí a navíc si vaše premisy a rady z online chatu můžete ověřit v praxi. Takže finální rozhodnutí vydáváte na relevantním základě.

Doporučuji vám se pořádně rozhlédnout po soutěžích u nás, ve vašem okolí. Prošustrovat jejich dostupné informace shora i zdola, zaměřit se na spjatá fóra a potom naložit sebe a přátele do auta a vyrazit. Zajeďte si na některý ze závodů vámi vybraných soutěží. Věřte, že peníze vynaložené na cestu jsou minimální investice v porovnání s tím, jak moc vám daný závěr vaší cesty dokáže ušetřit finance při nákupu výbavy.

Pokud mohu mluvit za kolektiv kolem mých projektů, tak zde není nikdo, kdo by vás nenechal se minimálně podívat skrze optiku. A většina z kluků vás nechá klidně si vystřelit z našich zbraní. A to samé platí i u většiny střelců velkorážných závodů.

Na závodech se můžete podívat přes optiky za tisíce i desetitisíce, ošmatlat a vystřelit si ze zbraní za “pár kaček” i ze speciálů v ceně ojetého auta… A to vše vás bude stát jen jednu cestu na závod, kde vás rádi uvidí a kde snad získáte hmatatelné vstupy pro vaši volbu.

Tolik asi k této doopravdy složité problematice “Jak ušetřit”. Takto se o tom velmi složitě vypráví a přitom naživo u kávy či piva by to bylo za chvíli vysvětleno v daleko lepší formě…

 

Získávání informací

Zcela jistě mi dáte za pravdu, že nejdůležitější a nejnáročnější je získávání důvěryhodných informací.

Právě na jejich základě budete činit důležitá rozhodnutí, která se s vámi potáhnou minimálně začátek vaší střelecké kariéry.

Jak jsem psal výše, tak je možnost pročítat různá fóra zaměřená na střeleckou tématiku a pomalu skládat mozaiku střípek po střípku. Ovšem nejlepší varianta je zažít vše “naživo”. Tedy sebrat se a navštívit nějaké závody.

Sami pak uvidíte “kam že to chcete vlézt”. Poznáte spoustu obličejů, do té doby známých třeba jen pod přezdívkami z netu a uvidíte, kde je pro vás to nejlepší místo.

Zároveň doopravdy naživo nasajete atmosféru závodů, chytíte rytmus kolektivu a hlavně rytmus soutěže. Ten vás buď uchvátí anebo odradí…

Co víc, uvidíte v reálu poměr sil mezi jednotlivými zbraněmi. Respektive uvidíte, jak zvládají dané soutěže nejpřesnější (ale pomalé) jednoranky. Jak zvládají rychlé opakovačky (kompromis přesnost vs. rychlost) či nejrychlejší samonabíjecí zbraně (nejhorší přesnost jako daň za automatické přebíjení).

Uvidíte na vlastní oči, zda daná soutěž i ve skutečnosti vypadá tak, jak se prezentuje na webu či fórech a jak moc velká je konkurenceschopnost jednotlivých sestav o různých cenových hladinách.

Zcela jistě přijdete na to, že se dá i s průměrnými sestavami úspěšně konkurovat drahým speciálům a TOP sestavám. Jen si člověk musí najít svou cestu a směr, kterým se ubírat.

Doporučuji vám vyzkoušet co nejvíce soutěží. Zajet se minimálně podívat, pokecat s osazenstvem a nasávat zkušenosti. Okoukávat flinty a snažit se podívat se skrze množství optik a osahat si co největší počet zbraní.

Jedině tak se dokážete rozhodnout, na jakou stranu se vydáte a kam, s čím a na co budete jezdit střílet. Variant není mnoho, ale jejich zázemí, nabídka a repertoár je značně široký. Mnohdy se jedná o podobné soutěže, které ale až při bližším pohledu vlastně nemají vůbec nic společného.

 

Nabídka konzultace

Nerad bych, abyste považovali mou snahu za jakýkoli “rádoby profesionální kurz”. Vše, co ohledně střelby dělám, dělám jako “hobík”, z čistého zájmu o danou problematiku a s cílem rozvinout tento druh sportovní střelby u nás. Nezískáte žádný certifikát ani diplom. Získáte jen zajímavé informace, které vám mohou pomoci a které byly získávány postupem času a mnohdy světoznámou metodou “pokus – omyl” 🙂

 

Komu je kurz určen

Pokud máte zájem o zábavný typ sportovní střelby, pokud jste hobby střelec anebo máte za sebou zkušenosti z oficiálních závodů. Pokud vás střelba zatím jenom oslovila a hledáte dostupné informace či tápete, potom by vás naše nabídka mohla zajímat.

Snažím se střelcům “vtloukat do hlavy”, že každý nějak začínal. Každý dělal chyby a že chybami se člověk učí. Není žádná vada či ostuda se ptát a rozšiřovat si své obzory. Od toho je tu má nabídka takové konzultace anebo lépe pokecu, kdy budu moc rád, když mne poctíte vaší návštěvou, projevíte zájem o to, co nás společně baví a třeba si i něco odnesete.

 

Náplň

Nebudu vám říkat: “Tohle kupte, tohle je to nej!”. Každý má svou hlavu a každý potřebuje individuální přístup. Proto se budeme snažit vám doporučit anebo jen navrhnout jistý sortiment dle vašich požadavků.

Nedá se říci: “Toto je to jediné a pravé!” – opět to záleží na vašich dispozicích (střeleckých i finančních). Když se podíváte na výsledkové tabulky našich závodů, tak uvidíte, že lze konkurovat širokou škálou zbraní a vybavení ve zcela odlišných cenových relacích.

Nelze určit ani cenové stropy, protože ty se odvíjí od typu zbraně (jednoranka, opakovačka či zbraň samonabíjecí), od použitých montáží, optiky atd. Hlavně je určujícím faktorem typ soutěže, pro kterou bude zbraň určena. Proto je nutné přistupovat ke každému zvlášť a “na míru”.

Nicméně se dá říci, že se ceny konkurenceschopných kompletů pohybují od cca + – 15tis až po statisíce korun.

Pokud navštívíte kurz GTac, představím vám široké spektrum výbavy. Budete si moci vše osahat a udělat si své vlastní závěry. Jsem zde pouze od toho, abych vám ukázal možnosti a poskytl velké množství informací pro vaši volbu.

Je-li váš zájem o sportovní střelbu čistě okrajový či jste-li střelbou dosud nepolíbení, nevadí. Velmi rád se vás budu snažit zasvětit do tajů sportovní střelby. Rád vám ukáži a vysvětlím můj pohled na základy balistiky, rektifikační mechanismy, principy puškohledů a různých typů osnov, usazení optiky či samotné “gró” střelby (včetně střelecké přípravy – polohy, dýchání, spouštění, rozpoznání a oprava chyb, bezpečná manipulace se zbraní atd.). Samozřejmostí je i pomoc s výběrem, sestavením a nastavením zbraně přímo pro vás.

Celkově se dá náplň přizpůsobit přímo vašim požadavkům.Tedy pokud máte zájem, kontaktujte mne a dohodneme se na podrobnostech. Pokud na to budou moje/naše znalosti a zkušenosti stačit, velmi rádi s vámi “pokecám” na vámi vybraná témata. Pokud přece jenom budete chtít “něco víc”, tak jsem hlava otevřená a co neumím, tak načtu a můžeme rozvinout disputované téma a společně tak logicky probrat a snažit se přijít na principy problému.

Základem je se domluvit, navrhnout tematické okruhy a dojet na kafe.

Pokud si myslíte, že nevíte co a jak, nezoufejte. Velmi rád s vámi prodiskutuji komplet vše ohledně sportovní střelby, co by vás ve vašich začátcích mohlo potkat či zajímat a co budete zcela jistě potřebovat.

Propaguji přístup vzájemné komunikace. Je nutné akceptovat, že je potřeba se neustále učit, protože vše se vyvíjí a je zpátečnické být uzavřený novým přístupům. Klidně nám ukažte či navrhněte nový pohled na věc a třeba se vám povede něco naučit nás. Tento princip vzájemné důvěry a otevřenosti považuji za nejlepší řešení a nejideálnější přístup, který mezi námi může vzniknout.

 

Realizace

Jak jste již asi pochopili, vše je na domluvě.
Osobně vám mohu nabídnout “online” podporu na kontaktech uvedených v patičce každé stránky tohoto webu.

 

Výhody

Pokud mne navštívíte, nemohu vám zaručit dobře vynaložené finance a čas.
Mohu vám maximálně zaručit, že udělám maximum pro to, abyste se u nás naživo podívali na věci, které si na internetu neosaháte. Abyste si vyzkoušeli zbraně jednoranové, opakovací a i samonabíjecí a sami tak viděli, co je ve vašich možnostech.

Doplním vám informace, které jste již získali z jiných zdrojů. Mohu vám upřesnit informační kanály, pomoci s vysvětlením možných problémů, či vám ukázat mnoho věcí v praxi.

Poradím vám při výběru výbavy – kde hledat, na co si dát pozor a o co se zajímat. Můžete si tak ušetřit možné potíže při špatném či zbytečně urychleném výběru. Vše co vám řeknu a poradím, si u můžete rovnou vyzkoušet anebo ověřit. Samozřejmě doufám, že nebudete spoléhat pouze na má doporučení, ale že pro vás mohou být jakousi pomocnou “berličkou” při rozhodování.

Díky konzultaci se vám může podařit získat tolik potřebný přehled a hlavně nadhled nad problematikou zábavné sportovní střelby u nás.

Mým hlavním cílem je dát vám doporučení k výběru výbavy, poskytnout co největší množství informací z daného oboru a dát vám šanci se svobodně rozhodnout, k čemu vás to více potáhne.

 

Kdo vás povede

GTac nemá instruktory, ani si neříkáme mistři ČR 🙂
Snažím se, abychom fungovali jako kolektiv a díky společné práci se nám podařilo vytvořit kolem GTac “bandu” lidí, kteří mají společný koníček a kteří hrají jako tým.

Nenaleznete zde individualisty, kteří by se k vám obrátili zády.

Zároveň nechci stavět tyto konzultace jen na znalostech a zkušenostech jednoho jediného “chytrolína”.

Podstatné jsou všechny informace a myslím si, že pro vás může být přínosem i pokec s lidmi, kteří nedávno se sportovní střelbou kvůli GTac začínali. Právě Ti vám mohou poskytnout nejčerstvější informace ohledně správné volby výbavy. Zda jim mé či naše rady byly ku pomoci anebo zda by se nyní rozhodovali jinak.

Osobně vám mohu pomoci se základy balistiky, sestavením zbraně, usazením optiky a i se začátky přesné střelby. Se zbytkem se můžeme poprat společně a věřím, že každý z nás dokáže něčím přispět do mlýna.


Doufám, že se vám tento sáhodlouhý text líbil a že vám byl nápomocen.

Může to vypadat zbytečně dlouhé nebo kostrbaté, ale pro mě osobně je to velké zjednodušení, neboť toto vše poskytovat po netu znovu a znovu všem zájemcům, je časově velmi náročné.

A přitom v reálu bychom to probrali během chvíle a v osobní, přátelské rovině.

Cílem této teorie má být podnět k zamyšlení se nad sebou, svými požadavky a cíli a díky tomu se za námi “zastavit” s jistou vizí a s přesnými požadavky.

Děkuji za váš čas a těším se na setkání!

 

Martin 

Autor: Martin / GTac.cz